Notre choix de blogs et videos: tour

The biodynamic Vacherons

Sancerre has three very good restaurants – La Tour, Le Pomme d’Or in Sancerre itself and La Côte de Monts Damnés in Chavignol. Unfortunately I haven’t eaten at the Pomme d’Or for some long time as it always seems to be closed when I’m in Sancerre. It closes mid-week and is shut at the end of January and the beginning of November. But I do continue to get good reports on the Pomme. The cheapest menu at all three is around €28 – offering very good value for money. As it is easy to eat badly in cheaper restaurants around Sancerre for around €22, I think it well worth spending [suite...]

Date: 2008-09-09 07:14:00

Articles de blogs (23) | Vidéos (6)
 


Des villes : Sancerre – La Muse du département

La tour, ce reste de la force militaire et de l’époque féodale, rappelle l’un des sièges les plus terribles de nos guerres de religion et pendant lequel nos calvinistes ont bien surpassé les farouches caméroniens de Walter Scott. La ville de Sancerre, riche d’un illustre passé, veuve de sa puissance militaire, est en quelque sorte vouée à un avenir infertile, car le mouvement commercial appartient à la rive droite de la Loire. La rapide description que vous venez de lire prouve que l’isolement de Sancerre ira croissant, malgré les deux ponts qui la rattachent à Cosne, [suite...]

Date: 2010-03-07 17:39:25


L'Arôme « Gastros on Tour

Le fromage est excellent, accompagné d’un très beau Sancerre de chez Jolivet, servi en magnum, mais qui fait malheureusement pâle figure après les sakés bus jusque là, encore bien présents en bouche. Biscuit moelleux au chocolat amer Vieux Mirin 10 ans d’âge Pour achever cette dégustation, le 4ème et dernier saké servi surprend immédiatement par sa couleur et son nez. Foncé, presque brun, un parfum de … soja se dégage assez violemment. Et en bouche, l’entame est soutenue également mais ô surprise, on goûte surtout des notes chocolatées qui ne sont pas sans rappeler [suite...]

Date: 2009-06-20 10:05:39


Colin and Christopher's Sancerre trip (part two) - buggy mud ...

This was followed by a rather boozy meal at an Italian restaurant and a few more drinks in another Sancerre bar. Lets just say…“Ce qui se passe en tournée reste en tournée!” Sunday With a slight ‘mal à la  tête’ we were then treated to a visit to the cellar of Henri Bourgeois, they are the biggest grower in Sancerre. They seem to own most of the top end of the tiny village of Chavignol, and the money invested into this winery and tasting rooms seemed substantial, to put it mildly. We were given a lesson on the effects that various different oak barrels have on Sauvignon Blanc [suite...]

Date: 2010-02-04 14:39:00


wine bike tour pennsylvania

Sauvignon clusters are pressed in a anyone wine of sancerre with restructuring, wineries and wines of wine and focus. Sippie wine glass, cassis a + and ribena however first however a taste, also it is cooler, much no more scores from me [suite...]

Date: 2010-04-19 19:51:08


week-end gite vigneron | MesVignes.com

Le saviez-vous ? De nombreux vignerons s’organisent désormais pour vous accueillir en gîte au coeur de leur vignoble ou tout près. C’est le cas pour plusieurs de nos vignerons partenaires … qui sont depuis longtemps rompu à l’accueil d’amateur au Domaine (puisqu’ils sont partenaires Mes Vignes) ! Si l’envie de nature vous titille, pourquoi ne pas faire un petit tour en Bourgogne dans la magique vallée de la Haute Côte de Nuit, en Vallée de la Loire (Sancerre) , dans le Quercy Blanc (Cahors) ou dans les contreforts des pyrénées orientales( Perpignan) ? - le Domaine Anne [suite...]

Date: 2010-04-22 09:18:17


marche createurs juillet 2008

Vous trouverez dans la colonne de droite le premier album photos, celui de notre marché aux créateurs qui a eu lieu en Juillet 2008. Cette belle journée s'est terminée par l'incontournable APPERO, biensûr au Sancerre.... accompagné de gâteaux sucrés et salés offerts par Guillaume GAUCHERON (Boulangerie G²), par Dominique PINARD (Patisserie de la Tour) et par Baptiste FOURNIER (Restaurant de la Tour). Merci à tous les créateurs de votre venue et de la bonne humeur que vous avez instauré. Et merci à tous les commercants de votre participation et de votre aide. Vivement le [suite...]

Date: 2008-10-03 15:03:00


Le Tour des Flandres approche.

Dans 15 jours nous serons au coeur de la fete. Un article est dédié dans Cyclo Passion. Voici la liste du plat de résistance. Liste des Monts: 1- Den ast 450m à 5% max 11% 2- Kluisberg 1250m à 5,3% max 13% 3- Knokteberg 1250m à 7% max 13% 4- Vieux Quaremont 2500m à 3,6% max 11,6% 5- Paterberg 360 m à 12,9% max 20,3% 6- Koppenberg 600m à11,6% max 22% 7- Steenbeekdries 750m à 7,6% max 12,8% 8- Taaienberg 530m à 6,7% max 15,8% 9- Eikenberg 1250m à 5,8% max 10% 10- Molenberg 460m à è% max 14,2% 11- Leberg 1130 m à 3,1% max 13,8% 12- Berendries 935m à 7,1% max 12,3% 13- [suite...]

Date: 2010-03-18 17:52:29


L'Air du Temps « Gastros on Tour

Pour accompagner ce menu, Steve a porté son choix sur 2 excellents flacons que je n’avais pas encore eu l’occasion de boire : un Sancerre blanc Les Monts Damnés 2007 de Pascal Cotat, suivi d’un Cairanne 2005 L’Ebrescade du domaine Richaud, 2 vins absolument superbes, que je vais d’ailleurs m’empresser de trouver pour ma cave. Me concernant, ce repas fut l’un des tous meilleurs que j’ai eu l’occasion de vivre chez San en 2008. Chaque plat était d’une justesse absolue et proposait des goûts nets, tranchés et en harmonie. Difficile de sortir un plat du lot, pour ma part [suite...]

Date: 2009-02-17 08:59:47


Paris-Nice 2009: Race Preview | Bike World News

Alberto Contador, who got a slightly late start to his season, is looking strong and will be supported by what is essentially his support team for the Tour de France. Heinrich Haussler will be the big dog for the Cervelo Test Team and Luis Leon Sanchez and Caisse d’Epargne will also be looking to rack up wins. The Teams: Here’s a list of the teams and some of those who will be aiming for the podium GERMANY Team Milram (MRM): Fothen, Knees BELGIUM Quick Step (QST): S.Chavanel, Barredo Silence – Lotto (SIL): Evans, Gilbert DENMARK Team Saxo Bank (SAX): F.Schleck, Voigt SPAIN Caisse [suite...]

Date: 2009-03-05 21:34:20


FRANCE'S GREATEST WINE LIST | More Intelligent Life

Tim Atkin visits La Tour d'Argent, a Paris institution. Though it has lost yet another a Michelin star, its wine list remains remarkable ... From INTELLIGENT LIFE Magazine, Autumn 2009 When La Tour d’Argent lost its second Michelin star a few years ago, continuing its slide down the ranking of top French restaurants, television crews were camped outside for days. Its food may not be what it once was, but this Left Bank institution is as newsworthy as ever. To many people, it is the most famous eaterie in Paris, a 400-year-old restaurant that continues to attract actors, musicians, business [suite...]

Date: 2009-12-01 18:05:32


Pâté de Pâques

Rabattre le bord de pâte sur tout le tour du pâté et mouillez-le légèrement à l'aide d'un pinceau. Posez le second ovale de pâte feuilletée dessus et collez-le au premier en pressant délicatement (pour que ca tienne ne pas oublier de vriller le rabat....). Avec la roulette, découpez des petits décors de votre choix dans les chutes de pâte. Collez les décors, en les humectant, sur le dessus du pâté. Faites une "cheminée" avec un petit rouleau de papier sulfurisé et la placer, au centre, sur le pâté (ceci afin de permettre l'évacuation de la vapeur lors de la cuisson) (moi [suite...]

Date: 2010-04-26 15:19:00


Japon : Delicious Tour à Tokyo et Osaka | Liste vin

Réservé aux professionnels des Vins et Spiritueux, le Delicious Tour Japon se tiendra du 31 Mai au 4 Juin à Tokyo et Osaka. Cet événement vin est organisé par Exposeo, « première société privée d’Accompagnement à l’Export de la filière Vitivinicole ». Le choix du Japon n’est pas dû au hasard. Deuxième économie mondiale et la première économie d’Asie, le Japon est le premier partenaire commercial de la France en Asie. 30 entreprises maximum pourront participer aux salons vins Japon et rencontrer des acheteurs. Importateurs, grossistes, distributeurs, agents, GMS, [suite...]

Date: 2010-03-15 15:37:56


Foire aux Vins de Sancerre | Liste vin

La Foire aux Vins de Sancerre se tiendra les 22 et 23 Mai 2010 aux Caves de la Mignonne à Sancerre. Les 14 communes de l’appellation Sancerre seront représentées, ainsi que 6 autres appellations du Centre-Loire. Connaissez-vous le vin Sancerre? Situé dans le Val de Loire, le vignoble de Sancerre produit essentiellement des vins blancs, élaborés à partir du cépage Sauvignon Blanc. Quelques vins rouges et rosés sont également produits en Sancerrois, à partir de Pinot Noir. Paré d’une robe dorée aux reflets olive, le Sancerre offre des parfums de fleurs, agrûmes et pierre à [suite...]

Date: 2010-03-15 17:02:10


Week-end à la campagne : Sancerre

Alors, aviez-vous deviné qu'il s'agissait de cette ville?! (Non, il n'y a rien à gagner^^) Ce week-end, j'ai en effet pu jouer la touriste à Sancerre que je ne connaissais que de nom, notamment grâce au vin ainsi qu'au crottin de chavignol, deux produits qui font depuis longtemps sa réputation. Située à 312m d'altitude, sur un piton rocheux, cette ville est idéale pour contempler le Val de Loire. J'ai également beaucoup aimé me balader dans les rues de la ville. Chargées d'Histoire, elles témoignent de son passé médiéval. Prêts pour une petite escapade virtuelle?! Vue depuis [suite...]

Date: 2010-02-24 06:00:00


Inspiring Thirst » Blog Archive » A Visit from Tour du Bon

Why do we carry four producers from Bandol, three from Chinon, three from Sancerre, and four from Morgon? Each producer makes wine from a place that might be similar to that of their neighbors, but their vineyards, specific location, traditions, and history have influenced their wines, creating a unique style. Check it out for yourself. Here’s a list of appellations that we carry which have at least two representative bottles in stock. Try for yourself the comparison Agnès recommends. We sincerely hope to see Agnès here again soon and hope you’ve tried one of her Bandol reds, whites, or [suite...]

Date: 2010-01-21 22:05:28


Aby Duhr, Chateau Pauque, Grevenmacher

Starting with Pur Sang, which was quite powerful and mineral, we then moved to Damnatus Mons, without doubt the greatest Sancerre I have tried. Finally, a glass of Silex was poured. I prefer the ’07, but this was brilliant without doubt. Last of the bunch, after 4 hours of tasting was a ’07 Chambolle Musigny from Meo Camuzet and a number of their white Hautes Cotes de Nuits “Clos St. Philibert”. The best was the ’97, whilst ’06 was quite rich, in contrast to the very mineral ’07. These were all much better than a ’07 Pernot Pulingy Montrachet, which served as contrast. This [suite...]

Date: 2010-03-22 13:17:27


Cathi Hatch: Master of Wine Tuesday at Rovers!

The design of the menu was to take an escorted tour of France so each course was specifically paired with a beautiful wine that is recognized as a hallmark wine of that particular region.  Chef Thierry’s (aka “The Chef in the Hat”), masterful food pairings, as delicious as they were visually beautiful, were great manifestations of the regional cuisine of France.  We were encouraged to imagine a trip through France with the only criteria being the pleasure of our senses . . . Sight, Smell, Touch, Taste and Sound! We began the evening with a crisp Taittinger Champagne and then our [suite...]

Date: 2010-04-29 00:11:00


Paris Cafes | Cafes near Louvre | Cafe Marly | Europe Travel Tips ...

Sitting with a glass of (expensive, but rather tasty) Sancerre, staring out at the Louvre, with the Arc De Triomphe and the Eiffel Tower in the distance. I’m sure there isn’t a more perfect Paris view (although I’m more than willing to haul my ass over there again to find out). And of course, you’ve got the wonderful Louvre de Pyramid to look at as well. Some people don’t like it, thinking it’s too modern, but I like the juxtaposition between old and new. It’s 70 foot high, so it’s pretty imposing. Cafe Marly soaks in all of this. There’s seats facing the courtyard (the only [suite...]

Date: 2010-04-23 09:15:06


Restaurants ouverts en août | slate

Au programme, cet été, un Riesling 1998 alsacien, le Sancerre 2008 de Lucien Crochet, un Chambolle-Musigny 2006, un Ermitage 2005, et côté solides, un carpaccio de dorade, des langoustines à la nage, un risotto aux girolles (excellent), des ravioles au mascarpone - la cucina italiana en exergue. Menu à 50 euros au déjeuner avec les vins, 75 euros avec quatre vins, 95 et 280 euros au dîner. Des grands crus à foison. 13 boulevard de la Tour Maubourg 75007. [suite...]

Date: 2009-08-02 08:36:57


Chazallet.com - Allain Assaud , Restaurants

18 Sancerre : La Pomme d'Or. 19 Brive-la Gaillarde : La Toupine Nouveau. Olivier Maurin mêle habilement tradition et créativité, terroir et épices. 19 Saint-Ybard : Auberge Saint-Roch. 19 Tarnac : Des Voyageurs. 19 Tulle : La Toque Blanche. 2A Ajaccio : U Licettu ... 24 Moulin de Malfourat : Tour des Vents. 24 La Roque-Gageac : La Belle Etoile. 24 Salignac-Eyvigues : La Meynardie. 24 Sorges : Auberge de la Truffe. 24 Tamniès : Laborderie. 24 Trémolat : Bistrot d'en Face [suite...]

Date: 2009-03-01 22:23:45


Sancerre

The two finally worked out the word together, “Sancerre”, but the lesson did not stop there. The mother immediately started to define Sancerre for her son “…a region in the Loire Valley…” I heard “…a light white wine…” and so her lesson went. Each time I overhear a discussion between French people, I am amazed at the detail they give in informal conversation when discussing wine. From what part of the mountain the grapes grow on, soil, to personal details about the farmer - how on earth did they come to this topic in a 5min conversion, at a Birthday party pickup? Perhaps [suite...]

Date: 2010-02-04 17:26:00


Advices For Your Next Trip To Paris | Adventure Trips - Adventure ...

I advise sipping a freezing glass of Sancerre while sitting out-of-doors on a long summer evening. Entertainment in Paris See Paris at night and you will never forget it. The monuments, statues and road s are all magically illuminated – it’s not titled the ‘City of Light’ for nothing! There are lots of enjoyment opportunities from bars and clubs to theatres – the Moulin Rouge being my own personal favourite. Last time I was there, I saw a Cancan exhibition under low red lighting – it was just like the 1920s! Absolutely a night to remember. These are only a handful of the delights [suite...]

Date: 2010-04-20 14:09:21



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